logo
امروز : دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۲۸
[ شناسه خبر : ۴۳۰۸۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
راهکاری برای مقابله با کم‌آبی کشاورزی؛

گلخانه‌های مدرن اقتصاد زنجان را متحول می‌کنند

گلخانه‌های-مدرن-اقتصاد-زنجان-را-متحول-می‌کنند
وجود و توسعه گلخانه‌ها به‌عنوان راهکاری نوین در کشاورزی و افزایش بهره‌وری محصولات است، این فضاها با فراهم کردن شرایط بهینه برای رشد گیاهان، امکان تولید در تمام فصول را فراهم می‌کنند و به کاهش مصرف آب کمک می‌کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ وجود و توسعه گلخانه‌ها به‌عنوان یکی از راهکارهای مؤثر در کشاورزی مدرن اهمیت بسیاری دارد گلخانه‌ها با فراهم کردن شرایط کنترل‌شده برای رشد گیاهان امکان تولید محصولات باکیفیت و در حجم بالا را فراهم می‌کنند.

بیشتر بخوانید

این فضاها به کاهش وابستگی به شرایط جوی کمک کرده و می‌توانند در تمام طول سال تولید داشته باشند. همچنین استفاده از تکنیک‌های هیدروپونیک و بدون خاک در گلخانه‌ها، مصرف آب را کاهش می‌دهد و بهره‌وری را افزایش می‌دهد.

توسعه گلخانه‌ها می‌تواند به تأمین امنیت غذایی، کاهش هزینه‌ها و کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی کمک کند.

وجود ۱۷۰ واحد گلخانه در زنجان 

عاطفه انجم‌شعاع، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: استان ما دارای 170 واحد گلخانه‌ای است که در زمینه‌های مختلفی از جمله کشت سبزی و صیفی‌جات (خیار، گوجه فرنگی، فلفل)، توت‌فرنگی و تولید نهال فعالیت می‌کنند. 

وی با بیان اینکه از این تعداد 155 واحد گلخانه‌ای فعال هستند، افزود: سطح زیر کشت آن‌ها در مجموع 75 هکتار را شامل می‌شود.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه توسعه گلخانه‌ها در استان نیازمند توجه و امکانات ویژه‌ای است، ابراز کرد: مهم‌ترین آن‌ها، تخصیص تسهیلات کم‌بهره و به موقع است.

وی با اشاره به اینکه توسعه این واحد‌ها نقش مهمی در اقتصاد و صنعت کشاورزی استان ایفا می‌کنند، بیان کرد: در حال حاضر محصولات گلخانه‌ای تولید شده در استان به کشورهای روسیه و حوزه خلیج فارس صادر می شود که نشان‌دهنده پتانسیل بالای این بخش در عرصه صادرات و ارزآوری است.

گسترش گلخانه‌ها دارای ثمرات متعدد

انجم‌شعاع تصریح کرد: کشت گلخانه‌ای مزایای متعددی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به تولید حداکثر محصول از واحد سطح اشاره کرد که با کنترل دقیق شرایط محیطی می‌توان میزان تولید را در واحد سطح به طور چشمگیری افزایش داد.

وی با بیان اینکه گلخانه‌ها امکان تولید محصولات کشاورزی را در تمام طول سال فراهم می‌کنند، خاطرنشان کرد: این امر باعث می‌شود تا بازار همواره از محصولات تازه بهره‌مند شود.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان ادامه داد: از دیگر مزایای وجود گلخانه‌ها این است که محصولات گلخانه‌ای معمولاً زودتر از محصولات کشت‌شده در فضای باز به بار می‌نشینند.

وی با اشاره به اینکه گلخانه‌داران می‌توانند بر اساس تقاضای بازار و برنامه‌ریزی دقیق، زمان و نوع محصول خود را تعیین کنند، بیان کرد: افزایش کیفیت محصولات در شرایط گلخانه از مزایای دیگر این کشت است.

انجم‌شعاع خاطرنشان کرد: گلخانه‌ها در مقایسه با کشت در فضای باز کشت گلخانه‌ای نیاز کم‌تری به آب دارند و در نتیجه باعث صرفه‌جویی در منابع آبی می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه به‌منظور توسعه هرچه بیش‌تر کشت گلخانه‌ای، برنامه‌هایی برای مکان‌یابی جدید جهت احداث شهرک‌های گلخانه‌ای در استان در دست بررسی است، این امر می‌تواند ظرفیت تولید محصولات کشاورزی را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد.

 

رونق گلخانه‌ها زمینه‌ساز توسعه اقتصادی 

علیرضا عباسی، کارشناس ارشد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: استان زنجان با اقلیم کوهستانی و چالش‌های کم‌آبی نیازمند رویکردهای نوین در کشاورزی است. 

وی با اشاره به اینکه توسعه گلخانه‌ها به‌عنوان راهکاری کارآمد اهمیت بسزایی دارد، افزود: گلخانه‌ها نه تنها می‌توانند به کاهش مصرف آب و افزایش بهره‌وری در تولید محصولات کشاورزی کمک کنند، بلکه فرصت‌های شغلی جدیدی نیز ایجاد می‌کنند و به اقتصاد منطقه رونق می‌بخشند.

کارشناس ارشد کشاورزی ابراز کرد: یکی از مهم‌ترین مزایای گلخانه‌ها کاهش چشمگیر مصرف آب است، در شرایطی که منابع آبی استان زنجان محدود است استفاده از روش‌های آبیاری قطره‌ای و کنترل دقیق شرایط محیطی در گلخانه‌ها می‌تواند به میزان قابل‌توجهی در مصرف آب صرفه‌جویی کند.

وی با بیان اینکه گلخانه‌ها امکان کشت محصولات خارج از فصل را فراهم می‌کنند، گفت:  این امر به تنوع غذایی و افزایش درآمد کشاورزان منجر می‌شود.

عباسی ابراز کرد: با وجود مزایای فراوان توسعه گلخانه‌ها در زنجان با چالش‌هایی نیز رو به رو، یکی از این چالش‌ها کمبود انرژی است.

افزایش تولید محصولات کشاورزی 

کارشناس ارشد کشاورزی با اشاره به اینکه توسعه گلخانه‌ها در زنجان، نه‌تنها به افزایش تولید محصولات کشاورزی و حفظ منابع آب کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، کاهش وابستگی به واردات و تقویت اقتصاد منطقه نیز منجر شود.

وی تصریح کرد: با توجه به این مزایا سرمایه‌گذاری در این بخش و رفع چالش‌های پیش‌رو، امری ضروری و حیاتی برای توسعه پایدار استان زنجان است.

عباسی با بیان اینکه وجود و توسعه گلخانه‌ها علاوه بر افزایش محصولات کشاورزی می‌شود، خاطرنشان کرد: از لحاظ ایجاد اشتغال نیز در اقتصاد استان تاثیر بسزایی خواهد داشت.

گلخانه‌داران با چالش مواجه هستند 

مریم شهیدی، یکی از گلخانه‌داران زنجانی در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: توسعه گلخانه‌ها به‌ویژه در شرایط کم‌آبی کنونی مزایای فراوانی دارد. 

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین این مزایا کاهش مصرف آب و تبخیر است، افزود: برای مناطقی مانند زنجان که با مشکل کم‌آبی رو به رو هستند بسیار حیاتی است.

این گلخانه‌دار تصریح کرد: با این حال در مناطق کوهستانی مانند زنجان، دو چالش اساسی وجود دارد که یکی کمبود انرژی (برق و گاز) و لزوم انتخاب کشت‌هایی با حداقل نیاز انرژی است.

وی با تاکید بر اینکه توسعه گلخانه‌ها در شرایط کنونی ناترازی انرژی نیازمند تخصص و دانش فنی کارشناسان است، یادآور شد: هدف باید تولید محصول با عملکرد بالا و صرفه‌جویی در مصرف انرژی باشد.

شهیدی ادامه داد: اگر به این جنبه توجه نشود نه‌تنها ثمری نخواهد داشت بلکه در شرایط کمبود انرژی به تولید انرژی کشور نیز آسیب می‌رساند.

وی با اشاره به اینکه تولید در گلخانه‌ها با مشکلات متعددی رو به رو است، بیان کرد: به‌ویژه در مناطق کوهستانی مانند زنجان این مشکلات زیاد است.

این گلخانه‌دار با اشاره به اینکه این مشکلات شامل نیاز به حمایت مالی از گلخانه‌داران با تسهیلات بانکی با بهره کم و دوره تنفس است، گفت: نوسانات نرخ ارز (خرید نهاده‌ها با دلار و فروش محصولات به ریال) و کمبود نیروی کار متخصص است نیز از مشکلات عمده در این زمینه است.

گلخانه‌داران نیازمند حمایت مالی

وی افزود: برای رفع این مشکلات دولت باید با ارائه وام‌های کم‌بهره و حمایت‌های مالی گلخانه‌داران را یاری کند و همچنین، برای مقابله با نوسانات نرخ ارز باید راهکارهایی ارائه شود.

شهیدی با تاکید بر اینکه برای تامین نیروی کار متخصص، می‌توان از ظرفیت دانشگاه‌ها استفاده کرد، ادامه داد: با ارائه دوره‌های کارآموزی به دانشجویان، هم نیاز نیروی کار گلخانه‌ها را تامین کرد و هم ارتباط بین دانشگاه و صنعت را تقویت کرد.

وی ابراز کرد : با رفع این موانع می‌توان از پتانسیل بالای گلخانه‌ها برای تولید محصولات با کیفیت و صرفه‌جویی در مصرف منابع بهره‌مند شد.

گسترش گلخانه‌ها به‌عنوان یکی از راهکارهای مهم در افزایش تولیدات کشاورزی و تأمین امنیت غذایی، اهمیت بسیاری دارد.

 این سیستم‌های کشت کنترل‌شده امکان پرورش گیاهان را در شرایط بهینه فراهم می‌کنند و می‌توانند به کاهش مصرف آب و جلوگیری از آسیب‌های زیست‌محیطی کمک کنند. 

با این حال چالش‌های متعددی در این زمینه وجود دارد از جمله این چالش‌ها می‌توان به هزینه‌های بالای راه‌اندازی و نگهداری، نیاز به فناوری‌های پیشرفته و محدودیت‌های اقتصادی و اجتماعی اشاره کرد.

برای حل این چالش‌ها اتخاذ تدابیر لازم ضروری است، زیرساخت‌های مالی و تسهیل سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند به رونق گلخانه‌ها کمک کند، همچنین آموزش کشاورزان در استفاده از فناوری‌های نوین و بهینه‌سازی مدیریت منابع آب و انرژی، از دیگر اقدامات مهم است. 

علاوه بر این ایجاد سیاست‌های حمایتی از سوی دولت مانند ارائه تسهیلات بانکی و مشوق‌های مالی می‌تواند انگیزه بیش‌تری برای سرمایه‌گذاری در این حوزه ایجاد کند. در نهایت، همکاری بین‌المللی و انتقال دانش و فناوری در این زمینه، به رشد و توسعه پایدار گلخانه‌ها کمک شایانی خواهد کرد.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر